De jaren negentig was een erg belangrijke periode:  er ontstonden nieuwe muziekstijlen, het eerste Harry Potterboek werd uitgebracht én de leden van onze redactie werden geboren. Met al die nieuwe muziekstijlen groeide ook een ander fenomeen: muziekvideo’s. MTV kende zijn gloriejaren en veel artiesten wilden hier op inspelen, met alle gevolgen vandien. Hier zijn de zeven vreemdste videoclips uit de jaren negentig.

Barbie Girl – Aqua

Dit bekende dance-pop nummer werd in 1997 uitgebracht door de Deense groep Aqua. Het nummer heeft na zijn release twee jaar lang in de Belgische Ultratop 100 gestaan, maar het was daarmee ook de enige hit van Aqua die de lijst ooit haalde. Het nummer ging al snel de wereld rond en is ondertussen een internationale klassieker geworden maar wist jij dat er ook een videoclip verscheen?

 

Geen jaren negentig zonder gekke haarstijlen…
of géén haarstijlen.
Dit is alvast een feestje waarvoor we liever thuis blijven.

De volledige videoclip bekijkt u hier.

 

What Is Love – Haddaway

Dit klassieke euro-dance nummer werd in 1993 uitgebracht door Haddaway. Deze Duitse artiest wist met zijn nummer in maar liefst 13 landen de nummer 1 hit te scoren. ‘What is Love’ is dan ook verschillende keren herwerkt. In 2016 bracht Belgische DJ Lost Frequencies nog een deephouse-versie uit van het nummer, waarmee hij op nummer 1 van de Vlaamse Ultratop 50 belandde.
Het nummer blijft alvast snel in je hoofd hangen, maar is dat ook zo met de videoclip? Oordeelt u zelf.

 

Opgelet: niet voor kijkers die aan epilepsie lijden…
… of jonger dan achttien jaar oud zijn.

De volledige videoclip bekijkt u hier.

 

 I Want You Back – NSYNC

Als we één ding kunnen associëren met de jaren negentig, dan zijn het wel boybands. Voor Justin Timberlake aan zijn solocarrière begon, had hij er al enkele jaren in de boyband NSYNC opzitten. Met hun debuutplaat ‘I Want You Back’ plaveide NSYNC zich vanaf 1996 een weg naar de hitparade. De band heeft het echter niet lang volgehouden en splitste in 2002. Aan die korte periode hebben we gelukkig toch enkele glorieuze videoclips overgehouden.

 

De special-effects zijn er duidelijk sterk op vooruit gegaan.

Was dit artikel maar even spannend als die t-shirts.

De volledige videoclip bekijkt u hier.

Whatzupwitu – Eddie Murphy
feat. Michael Jackson

Ja, dat leest u goed. Ook comedy legende Eddie Murphy heeft er een muzikale carrière opzitten.
Samen met Michael Jackson, die bekend stond om zijn dure muziekvideo’s, maakte hij in 1993 de single ‘Whatzupwitu’. Als u de titel van het nummer al vreemd vond, heeft u de videoclip nog niet gezien.

 

De volledige videoclip bekijkt u hier.

The Bad Touch – Bloodhound Gang

Dit nummer, uitgebracht in 1999, was de belangrijkste single op het album ‘Hooray for Boobies’. Deze naam vertelt u meteen met wat voor band we te maken hebben. De Bloodhound Gang is een alternatieve rockband uit de V.S. die voornamelijk bekend staat om zijn unieke sound en interessante videoclips. Klinkt een groep ontsnapte apen die Parijs terroriseren als een goed filmscenario? The Bloodhound Gang’s got you covered!

 

De volledige videoclip bekijkt u hier.

 

 Blue – Eiffel 65

De Italiaanse groep Eiffel 65 liet in 1998 de single ‘Blue’ los op de wereld maar het was pas in 1999 dat de single internationale bekendheid verwief. Het lied, dat eigenlijk over depressie gaat, heeft een ietwat ongelukkige videoclip meegekregen. Een artiest die door headbangende aliens ontvoerd wordt en verplicht wordt voor hen op te treden? Het zou zo een Scott Pilgrim scenario kunnen zijn, maar het budget van Eiffel 65 lag wat lager.

 

De volledige videoclip bekijkt u hier.

Gettin’ Jiggy Wit It – Will Smith

Ook oscar-winnende acteur Will Smith heeft zich aan een muziekcarrière gewaagd. Het nummer Gettin’ Jiggy Wit It (1998) was het derde nummer op Smith’s eerste album ‘Big Willie Style’. In de videoclip zien we Will Smith al dansend de wereld rondreizen. Record-scratching en booty-twisting alom, geen tekort aan jaren ’90 in deze clip.

 

De volledige videoclip bekijkt u hier.

 

Tekst: Maarten Van Caesbroeck
GIF’s gemaakt met GIPHY
Uitgelichte afbeelding: rechten voorbehouden aan YouTube

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *