Sybren Anthonissen is 22 jaar en speelt fagot. Zijn doel is om dit klassieke blaasinstrument aantrekkelijk te maken voor het grote publiek. Dit doet hij door populaire nummers te coveren en te delen op zijn YouTube-kanaal. Zijn eerste video was een groot succes en heeft ondertussen al meer dan 27.000 views. ‘Ik speel covers op mijn fagot om het instrument voor te stellen aan een publiek dat minder interesse heeft in klassieke muziek,’ zegt Sybren.

Sybren is masterstudent Industrieel Ingenieur aan de KU Leuven en is actief in het Praesidium van zijn studentenvereniging. Naast zijn studentenleven is hij volop bezig met muziek: hij speelt fagot in verschillende orkesten en maakt YouTube-covers mét bijpassende videoclips.

Fagot
Populair kan je het instrument niet noemen, maar toch koos Sybren met volle overtuiging voor de fagot. ‘Mijn vader speelde viool in een orkest waarvan de dirigent fagot speelt. Hij heeft mij voorgesteld aan het instrument en ik was meteen verkocht! Doordat weinig mensen de fagot bespelen of kennen, vind ik het net extra speciaal.’

Covers
Sybren merkte dat zijn omgeving weinig interesse heeft in klassieke muziek en zelfs nauwelijks iets weet over de fagot. Daarom besloot hij populaire nummers te coveren. ‘Daarnaast wil ik ook aan jonge fagottisten laten zien dat je niet alleen klassieke muziekstukken kan spelen op een fagot. Ik wil het ‘serieuze’ stereotype van de fagot en klassieke muziek doorbreken.’

Adele
Van Argentijnse tango tot Westerse muziek, Sybren sluit geen enkele muziekstijl uit. Daarom was de keuze voor zijn eerste cover snel gemaakt. ‘Het doel was een groot en jong publiek bereiken, daarom koos ik voor het lied dat toen op nummer één in de hitlijsten stond: Hello van Adele.’

Na één dag had de video al meer dan 1.000 views en ondertussen is de video al meer dan 27.000 keer bekeken. ‘Op YouTube waren er veel reacties van jonge fagottisten die zich niet konden voorstellen dat dit mogelijk was op een klassiek instrument. Ook vrienden, die eerder elektronisch muziek luisteren, waren onder de indruk. Mijn leerkracht Muzikale Opvoeding heeft zelfs gevraagd of ze het filmpje mocht gebruiken in haar les.’

Shooting Stars
Met zo’n veeleisende studie en druk sociaal leven is het voor Sybren niet altijd even makkelijk om frequent covers te posten. De tweede video kwam pas een jaar later: samen met een vriend coverde hij Shooting Stars van Bag Raiders. ‘Het was voor ons een vriendschappelijk project, waarin we onze kennis van muziek en filmediting uitwisselden.’

Doel
Sybren vindt dat hij zeker geslaagd is in zijn opzet om jonge fagottisten te motiveren en de fagot te introduceren voor een groter publiek. ‘Momenteel heb ik weinig tijd door mijn studies, anders zou ik zeker meer covers maken. Maar ik ga sowieso altijd muziek blijven spelen!’


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *