Muziek is iets dat de meeste mensen wel aanspreekt, maar ondanks onze gedeelde liefde voor muziek houden we niet met z’n allen van hetzelfde genre. En veel van deze genres zijn net complete tegenpolen. Toch vertonen ze meer gelijkenissen dan je op het eerste zicht, of beter gezegd gehoor, zou vermoeden.

iTunes en de 4/4de maat

Een muziekstuk wordt vooral bepaald door zijn ritme. Dit wordt op een notenbalk aangetoond met de twee cijfers die je kan zien op de linkerkant, in bovenstaand voorbeeld de twee viertjes. Dit geeft de maatslag (kortweg: maat) weer.

Maar wat betekent dit? Een lied wordt opgedeeld in kleine delen die zichzelf ritmisch herhalen. Dit zijn de maten. Het bovenstaande cijfer van de maat geeft het aantal tellen erin aan. In dit geval vier tellen per maat. Een makkelijkere manier om dit te onthouden is te denken aan het aantal stappen bij een dans. Een traditionele tango, bijvoorbeeld, bestaat voornamelijk uit maten met vier tellen, er zullen bij een tango dus vier stappen gezet worden per maat.

De 4/4de maatslag is de maatslag die je het vaakst terugvindt in de populaire muziek in de hitlijsten. Voorbeelden van hits in deze maat zijn onder andere “Shape of You” van Ed Sheeran en “Nothing Else Matters” van Metallica.

Maar niet alleen deze songs maken gebruik van deze handige truc. Als we kijken naar de top 50 van meest beluisterde songs op iTunes kunnen we zien dat een duidelijke meerderheid van de songs in 4/4 wordt geschreven.

CC Arno Van Crombruggen

De link tussen ritme en dopamine

Het verband tussen de gekozen maat en waarom wij van bepaalde songs houden, werd al eerder onderwerp van uitgebreide studies.

Zo hebben onderzoekers aan de McGill University in Montréal via research uitgezocht waarom wij sommige muziek verkiezen. Voor de test luisterden 126 vrijwilligers naar de eerste 30 tot 60 seconden van een selectie nummers. Vervolgens werd gevraagd welke nummers hun voorkeur kregen. De onderzoekers wilden onze voorkeuren bij het luisteren naar muziek in beeld brengen. Tijdens dit onderzoek kwam ook het volgende aan het licht : Bij het beluisteren en beoordelen van muziek  bleek het aanmaken van dopamine (de stof die voor genot zorgt) door de hersenen een invloed te hebben. Meer specifiek werd het ritme van de muziek die de testgroep linkte aan positieve herinneringen als aangenamer ervaren. Mensen zullen eerder van muziek houden die ze herkennen vanuit hun kindertijd en/of vanuit hun leefomgeving.

De 4/4de maat blijkt hierbij een handige tool. Het wordt vaak beschouwd als het algemene basisritme en we vinden het terug in tal van kinderliedjes. Bij een test waarbij we 30 populaire kinderliedjes verdelen volgens maatsoort springt deze 4/4de maat  er met kop en schouders bovenuit.

CC Arno Van Crombruggen

4/4 doet verkopen

De verdeling van bovenstaande kinderliedjes per maatsoort (wel of niet in de 4/4e maat) gaf duidelijk weer dat de overgrote meerderheid van de liedjes in deze zelfde maat staan. Het valt hierbij op dat we bij de populaire nummers uit iTunes een soortgelijke verhouding zagen. Blijft de vraag of dit nog toeval kan zijn of dat de muziekindustrie dankbaar inspeelt op ons onderbewuste.  

CC Arno Van Crombruggen

Wat denk jij hiervan? Laat het ons zeker weten in de comments!   

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *