Muzikant ben je voor eeuwig. Dat bewijst een onderzoek van Forbes. Naar jaarlijkse gewoonte bracht het Amerikaanse tijdschrift een verslag uit over de best verdienende overleden artiesten. Sound Of Things ging op zoek naar cijfers van eigen bodem. Straffe cijfers van nog straffere artiesten!

Muziek na de dood

Zelfs al zijn ze al jaren overleden, toch slagen sommige beroemdheden er nog altijd in miljoenen in het laatje te brengen. Michael Jackson verdiende in 2017 maar liefst 75 miljoen Dollar. Dat is bijna zo’n 61 miljoen Euro. Met deze flinke opbrengst steekt The King of Pop er dan ook met kop en schouder bovenuit. Michael Jackson overleed in 2009 aan een hartstilstand door een overdosis propofol. Hij wordt nog steeds gezien als een van de meest succesvolle artiesten van de twintigste eeuw.

Bijna 42 jaar na zijn dood verdient de wereldberoemde Elvis Presley nog steeds 27 miljoen Dollar. Vooral de langlopende ‘Viva Elvis‘ show in Las Vegas van Cirque du Soleil bracht The King of Rock heel wat miljoenen op. Elvis Presley stierf in 1977 aan een hartstilstand, mogelijk door een overdosis aan verschillende medicijnen.

Nog maar drie jaar van ons heen, maar toch scoort Prince al brons. Met een verdienste van 25 miljoen Dollar staat hij op een mooie derde plaats. Prince werd in 2016 op 57-jarige leeftijd in een lift van zijn woning dood teruggevonden. Hij stierf aan een overdosis fentanyl, een stof die nog (80 maal!) sterker is dan morfine.

No Woman, No Cry, want legende Bob Marley is nog steeds goed voor zo’n 21 miljoen Dollar. The King of Reggae is ondertussen al 39 jaar van ons heen maar is nog steeds een voorbeeld voor velen in én buiten de muziekindustrie. Bob Marley overleed aan huidkanker. Hij werd 36 jaar.

Imagine: 12 miljoen Dollar verdienen 38 jaar na je dood. John Lennon wordt gezien als een van de belangrijkste gezichten van de hippiebeweging. De gitarist en zanger van The Beatles werd in 1980 neerschoten op 40-jarige leeftijd.

Beat this!

Michael Jackson wordt nog steeds gezien als een groot icoon in de muziekwereld. Tassen, T-shirts, boeken, kledij, en nog duizend anderen vormen van merchandising blijven nog steeds verkopen. Dit zorgde in 2014 voor een opbrengst van zo’n 149(!) miljoen Dollar. This Is It, een documentairefilm over de laatste momenten en laats geplande optredens van The King of Pop was een enorm succes. De eerste week dat de film in première ging kwam er al 47 miljoen in het laatje. Cirque du Soleil maakte twee shows, gebaseerd op de muziek, dans en visies van Jackson. De shows brachten immens veel op (300 miljoen). Forbes leidt uit hun onderzoek zelfs af dat Michael Jackson, nu 9 jaar na zijn dood, meer verdient dan ooit tevoren. Don’t Stop ‘Til You Get Enough, heel letterlijk genomen door The King himself!

Il ne nous a pas quitté

Ook in België verkopen overleden muzikanten flink wat albums. Op kop staat Jacques Brel, die tot op vandaag zo’n 12 miljoen albums verkocht, 40 jaar na zijn dood. Bobbejaan Schoepen en Eddy Wally volgen met ieder 2 miljoen verkochte exemplaren. Ook Soeur Sourire en mondharmonicaspeler én Belgisch icoon Toots Thielemans scoorden een plaatsje in de top vijf. Artiesten van eigen bodem worden dus zeker niet vergeten. Uit het oog, maar zeker niet uit het Belgisch hart.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *