Wie geregeld naar een concert gaat, merkt dat de lichtshow misschien wel het meest zichtbare onderdeel van het optreden is. Toch staan de VJ’s, artiesten die bewegende, beeldende kunst creëren tijdens concerten, nooit in het middelpunt van de belangstelling. Sound Of Things sprak met VJ Sam Vanoverschelde en ging op zoek naar de waarde van de visuals tijdens concerten.

Sam Vanoverschelde werkt als fotograaf en beeldend kunstenaar, maar heeft ook jaren ervaring als VJ bij zijn collectief Visual Kitchen. ‘In mijn laatste jaar op de filmschool zijn we met een vijftal mensen als collectief aan de slag gegaan met livevideo-mixing. We begonnen voornamelijk met bestaande filmbeelden waaruit we knipten en plakten om een sfeer te creëren. Gaandeweg maakten we zelf meer abstractere vormen, maar je staat natuurlijk in dienst van wat je muzikaal voorgeschoteld krijgt.’

Visueel proces
Wie dacht dat visuals ontstaan door het samenvoegen van willekeurige lichten en beelden, zit volledig mis. Het visueel proces is ietwat complexer dan dat. ‘Met Visual Kitchen gingen we eerst op zoek naar de achtergrond, de geschiedenis en de theorieën van een artiest. Dan is het stukje voor stukje de juiste zaken bij elkaar brengen. We werkten met materiaal uit onze eigen database, maar meestal filmden we nieuwe dingen. Met dit verzamelde materiaal bouwden we een gelijklopend verhaal op met de muziek.’

Credits
De visuals zijn misschien wel het meest zichtbare onderdeel van een concert, toch staan VJ’s nooit centraal. ‘Als je de video voorziet bij een concert, weet je dat je in dienst staat van iemand. Je bent een ambachtsman die gewoon zo goed mogelijk zijn werk doet. Als jij dan als VJ de overhand neemt is dat misschien ook niet altijd goed,’ vertelt Vanoverschelde.

De enquête van Sound Of Things
Via een online enquête bevroeg Sound Of Things haar lezers over visuals bij concerten. 175 lezers gaven hun mening, waarvan bijna de helft één tot drie concerten per jaar bijwoont. 61,7% van deze mensen letten ALTIJD op de visuals, maar toch vindt slechts 32,6% de aanwezigheid van een lichtshow echt belangrijk.

Als het van deze 175 lezers afhangt, zien ze het liefst visuals met veel licht en veel kleur. 76,6% skipt nooit een concert omdat er geen visuals gebruikt worden, want ze zien de lichtshows en beelden meer als een leuk extraatje.

 

We vroegen de lezers van Sound Of Things welke concert-visuals zij nooit zouden vergeten. De Unanieme winnaar van deze vraag zijn the XX!

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *