Violencia is een artistiek/maatschappelijk project uit Antwerpen dat jongeren tussen 14 en 27 jaar oud de kans biedt hun muzikale talenten te ontwikkelen. Violencia, letterlijk vertaald als ‘geweld’ in het Portugees, wil jongeren die in contact kwamen met zinloos geweld de kans bieden hun ervaring te vertalen in muziek. Op 17 maart zetten de jongeren alles op alles in de finale van de Violencia Showcase in de Arenbergschouwburg.

De oprichter van het project, de 25-jarige Matthijs Spittel, wil met de Violencia Showcase niet zozeer een wedstrijd creëren, maar eerder een omgeving waar kansarme jongeren hun creativiteit de vrije loop kunnen laten. Zelf groeide Matthijs op in een moeilijke buurt in Rotterdam. Op 19-jarige leeftijd organiseerde hij zijn eerste talentenjacht. Oorspronkelijk waren de try-outs bedoeld voor een erg selectief publiek, maar de opkomst was zo groot dat de wedstrijd een buurtfenomeen werd. Toen Matthijs in 2013 in Antwerpen kwam studeren, merkte hij al snel dat zinloos geweld ook daar een probleem was.

Na een online wervingscampagne ging in juli 2017 het ‘Violencia Showcase Project’ van start. Op basis van hun artistieke kunde, motivatie en visie op het thema selecteerde een jury van artiesten 25 jonge deelnemers voor het project, waarna zij de kans kregen onder professionele begeleiding hun eigen nummers te maken. Het publiek kon vervolgens via Facebook en Spotify hun favorieten aanduiden, waarna de jury 13 finalisten koos.

Op 17 maart 2018 staan de 13 artiesten in de Arenbergschouwburg te Antwerpen tijdens de finale van de ‘Violencia Showcase’. De jonge artiesten maken kans op een prijzenpakket ter waarde van 10.000 euro, verdeeld onder de winnaars van drie categorieën: hiphop/pop, spoken word en beatmaking. De deelnemers winnen onder andere een eigen videoclip, workshops, professionele ondersteuning en eigen optredens.

Het optreden kan je gratis bijwonen: plaatsen reserveren kan hier.

Meer informatie over het project vind je op www.violencia.be , Instagram of Facebook.

Tekst: Maarten Van Caesbroeck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *