Wie zegt dat doven en slechthorenden niet creatief kunnen bezig zijn met muziek? MPI Spermalie, een begeleidingscentrum voor onder andere dove en slechthorende kinderen, maakt definitief komaf met deze vooroordelen. Zaterdagavond, 10 oktober, traden 10 kinderen op in het Concertgebouw in Brugge. ‘’Doven ervaren muziek op een andere manier, ze zijn er zelfs gevoeliger aan dan wij”, zegt zangcoach Emma Rekers.

Het optreden was zeker niet alledaags. De tien artiesten stonden samen rond een plaat die trilde met water bovenop. Op die manier konden de kinderen de klanken visueel waarnemen. De zangers én het publiek waren laaiend enthousiast.

Ritme moet je voelen

Maar hoe komt het dat doven muziek intenser ervaren? ‘’Alles heeft te maken met ritme”, vertelt Emma Rekers, zangcoach van Spermalie. “Dove mensen voelen ritmes omdat ze niet over het zintuig ‘horen’ beschikken. Ze ervaren het aanvoelen van ritmes veel intenser. Als je een bepaald zintuig mist wordt dit opgevangen door versterking van een zintuig dat wel aanwezig is.”Er is ook nog een verschil tussen mensen die doof geboren zijn en mensen die doof geworden zijn in de loop van hun leven. “Mensen die niet doof geboren zijn kunnen zich melodieën herinneren bij bepaalde ritmes. Voor hen is het dus makkelijker om met muziek te werken. Makkelijk of niet, muziek is écht voor iedereen. En dat is het mooie eraan.”

Beethoven als inspiratie

Slechthorenden en doven die zich verdiepen in de muziekwereld is eigenlijk niets nieuw. Een van de bekendste componisten aller tijden, Ludwig van Beethoven, was ook doof. Beethoven startte aan Symfonie in D (of Symfonie nr. 9), toen hij vrij slechthorend was. Hij voltooide de symfonie toen hij volledig doof was. Met zijn oor op de grond speelde hij op een piano zonder poten om zo de muziek te voelen. Symfonie nr. 9 is nog steeds een wereldberoemd werk én een hoogtepunt in de wereld van klassieke muziek. Misschien heeft Beethoven dit wel te danken aan het feit dat hij de klanken plots niet meer hoorde, maar voelde.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *