Samen rond een piano liggen en naar livemuziek luisteren, het kan op een ligconcert. “Er gaat zoveel aandacht verloren bij een gewoon concert”, zegt muzikant en communicatiewetenschapper Steven Vrancken (40). “Luisteren is een kunst die je kan leren.”

Het concept is vrij simpel. Bij aankomst krijg je in ruil voor je ticket een matje en kussen die je willekeurig in de concertzaal legt. Eens de muzikanten beginnen, ga je liggen en sluit je je ogen.

Foto: Steven Vrancken (CC 2.0 BY)

Zen-moment
Steven Vrancken organiseert en speelt zelf ligconcerten met als doel het publiek te laten ontspannen. “Na de voorstelling krijg ik vaak de reactie dat de luisteraars zich herboren voelen”, vertelt Steven. “Bij een staand concert gaat er enorm veel aandacht verloren. Als je neerligt, vertraagt je hartslag en verlaagt je bloeddruk waardoor je aandachtiger en ontspannender luistert.”

“Ik geloof dat een ligconcert een weldoend effect op het lichaam en geest kan hebben,” gaat Steven verder. “Muziek is voor mij therapeutisch”, verklaart Steven. “Ik bereid mijn concerten nooit voor, maar speel intuïtief in op de noden van de luisteraars.”

Van babysitten naar babyliggen
Ligconcerten zijn voor alle leeftijden. Zo organiseert Steven ligconcerten voor peuters en baby’s. “De baby’s lagen in de armen van hun moeders te luisteren naar rustige muziek”, zegt Steven. “Zo’n fantastische ervaring voor moeder en kind, maar zeker ook voor mij!”

In de toekomst wil Steven graag nog een ligconcert houden in de open natuur. “Het zou fenomenaal zijn om mijn muziek te kunnen spelen terwijl het publiek kan kijken naar de sterrenhemel.”

Zin om naar een ligconcert te gaan?

24 maart 2018 // Steven Vrancken in Machariuskerk te Gent: pre-release crowdfunding album “In Between”
3 juni 2018 // Steven Vrancken in Zuiderspershuis te Antwerpen: viering 10-jarig bestaan van Steven’s ligconcerten
02 maart 2018 // Sandra & Jeroen van Veen, Canto Ostinato in Concertgebouw de Vereeniging, Nijmegen
23 maart 2018 // Jeroen van Veen, Solo Piano Philip Glass Theater de Meervaart, Amstelveen
meer ligconcerten van Sandra & Jeroen van Veen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *